Υπεύθυνη  Τομέα : Άννα  Λιάχνη 

Περιγραφή επαγγέλματος

Η  πληροφορική είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο γρήγορα εξελισσόμενες επιστήμες, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής και της δραστηριότητάς μας.  Αποτελεί ταυτόχρονα τη βάση στην οποία στηρίζονται οι εξελίξεις στις άλλες επιστήμες και στην τεχνολογία. Οι εξειδικεύσεις της είναι πλέον πάρα πολλές και συνεχώς προκύπτουν νέες.

Τα επαγγέλματα πληροφορικής απαιτούν ερευνητική και δημιουργική σκέψη, εφευρετικότητα,  φαντασία, οργανωτικές και ερευνητικές δεξιότητες, μεθοδικότητα στην εργασία και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης στο αντικείμενο και τις νέες τεχνολογίες. 

Στα ΕΠΑ.Λ., o τομέας Πληροφορικής προσφέρει στους μαθητές το βασικό υπόβαθρο σύγχρονων γνώσεων  που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν είτε στην αγορά εργασίας είτε σε περεταίρω σπουδές, έχοντας μεγάλη ποικιλία επιλογών.

Μαθήματα Β’ τάξης

Στην Β’ τάξη, οι μαθητές παρακολουθούν 23 ώρες/εβδομάδα, μαθήματα του Τομέα Πληροφορικής από τις οποίες, 15ώρες είναι εργαστηριακές.

Στην Γ’ τάξη, οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ δύο ειδικοτήτων:

  • Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
  • Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τη Γ’ τάξη του τομέα, είναι:

  • Προγραμματισμός Υπολογιστών
  • Δίκτυα Υπολογιστών

Συνέχιση Σπουδών

Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου και Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Το πτυχίο Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ., σε αντίθεση με άλλα πιστοποιητικά χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που ισχύουν για ορισμένο χρονικό διάστημα,  πιστοποιεί την γνώση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών εφ’ όρου ζωής και αποτελεί προσόν διορισμού σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται γνώση Η/Υ.

Για τους αποφοίτους του Τομέα Πληροφορικής δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ο κάτοχος πτυχίου ΕΠΑ.Λ. μπορεί επίσης να διεκδικήσει θέση

  • στα Δημόσια ΙΕΚ σε αντίστοιχη ειδικότητα. Τότε, η φοίτησή του, διαρκεί 2 εξάμηνα αντί για 4 που είναι η κανονική διάρκεια φοίτησης σε ΙΕΚ αποφοίτων ΓΕΛ ή αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. που ακολουθούν άλλη ειδικότητα από αυτήν του πτυχίου τους. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης ο απόφοιτος ΙΕΚ αποκτά πτυχίο επιπέδου 5.
  • στο Μεταλυκειακό Έτος Σπουδών- τάξη Μαθητείας της ειδικότητάς του. Πρόκειται για πρόγραμμα σπουδών που απευθύνεται μόνο σε απόφοιτους ΕΠΑ.Λ., διαρκεί περίπου 29 εβδομάδες και ακολουθεί υβριδικό μοντέλο μάθησης: 4 ημέρες ανά εβδομάδα σε εργοδότη όπου ο μαθητευόμενος τοποθετείται από το σχολείο και 1 ημέρα/εβδομάδα εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας στο σχολείο. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης ο μαθητευόμενος αμοίβεται με ημερομίσθιο ίσο με το 95% των αποδοχών του ανιδείκευτου και είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης, ο απόφοιτος λαμβάνει πτυχίο επιπέδου 5, ισότιμο με πτυχίο ΙΕΚ.  Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής λειτουργεί τάξη Μαθητείας για την ειδικότητα «Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής» από το σχολικό έτος 2018-19.

 Με Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. ο απόφοιτος μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικώντας μια από τις θέσεις που διαθέτουν τα ΑΕΙ με ειδικό ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.

Δείτε εδώ τα τμήματα που περιέχει το μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων ΕΠΑ.Λ. Τομέα Πληροφορικής.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής στα A.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες  Στρατιωτικές  Σχολές Υπαξιωματικών,  Σχολές  Αστυφυλάκων και  Σχολές  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 6.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Ο απόφοιτος του Τομέα Πληροφορικής μπορεί να εργαστεί στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως σε:

  • Εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων
  • Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Εκπαιδευτικές μονάδες, κ.ά., καθώς επίσης και φορείς που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής.
  • Εταιρείες τηλεπικοινωνιών
  • Επιχειρήσεις που σχεδιάζουν, εγκαθιστούν, υποστηρίζουν, προωθούν και πωλούν υπηρεσίες Πληροφορικής, δικτυακό εξοπλισμό και δικτυακές υπηρεσίες.
  • Τμήματα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης οργανισμών, τραπεζών κλπ

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί ο απόφοιτος ως ελεύθερος επαγγελματίας.  

Σημειώνεται ότι ο τομέας Πληροφορικής δίνει δυνατότητες απασχόλησης με τηλεργασία, οπότε οι ορίζοντες αναζήτησης εργασίας εκτείνονται σε όλη την υφήλιο.