Με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη οι εκπαιδευτικοί του 1ου Ε.Κ. Β΄ Αθήνας Δήμητρα Παπαδοπούλου (Υπεύθυνη των Τομέων Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών) και Άννα Λιάχνη (Υπεύθυνη των Τομέων Πληροφορικής και Διοίκησης-Οικονομίας), που εκπροσώπησαν το σχολείο μας στο “Οδοιπορικό Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Δράσεων στην Κωνσταντινούπολη” (16-19 Νοεμβρίου) το οποίο διοργάνωσαν οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου.

Το Οδοιπορικό ξεκίνησε με την ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική ηθική και κρίση» που πραγματοποιήθηκε στις 17/11 στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην οποία συμμετείχαν 180 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα. Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη, με διαχρονική προσφορά στον ελληνισμό της Πόλης και στην ελληνική παιδεία και γλώσσα και φέτος γιορτάζει τα 130 χρόνια λειτουργίας του. Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, έγινε ξενάγηση στο Ζωγράφειο από τον, για περισσότερα από 20 χρόνια διευθυντή του, κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, που επιφύλαξε στους εκπαιδευτικούς ζεστή φιλοξενία. Ακολούθησαν περιηγήσεις σε ιστορικά μνημεία, ιερούς ναούς και ελληνικές Κοινότητες, όπως στο Κουσκουντζούκι, τη Χαλκηδόνα και το Μέγα Ρεύμα.

Οι εκδηλώσεις του Οδοιπορικού πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, έλληνες της Οικουμένης», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με δύο Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ένα Πολιτιστικών Θεμάτων.

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές, τους ευχαριστούμε θερμά και δίνουμε ραντεβού τον Απρίλιο του 2024, που θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μέρος της δουλειάς και των Προγραμμάτων μας στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Δικτύου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.