Την Παρασκευή 15-12-2023 οι μαθητές Γ τάξης της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» μαζί με τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Ρίζου Βασιλική και Σοφικίτη Θεμιστοκλή επισκέφτηκαν το «ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Η διδακτική επίσκεψη υλοποιήθηκε στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος «Αυτοματισμοί Προγραμματιζόμενης Λογικής».

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης, γνώρισαν τις μοναδικές στην Ελλάδα υποδομές και εργαστήριά του και ξεναγήθηκαν  από τους ίδιους τους ερευνητές στο κόσμο της έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) οι μαθητές ξεναγήθηκανστις εγκαταστάσεις του ιοντικού επιταχυντή σωματιδίων που αποτελεί μικρογραφία του CERN και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του.

Β) οι μαθητές ενημερώθηκαν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νέες ερευνητικές μεθόδους (μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έναν νέο τύπο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης). Επίσης ενημερώθηκαν για τον Πυρηνικό Ερευνητικό Αντιδραστήρα που διαθέτει μόνο το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Ελλάδα.

Γ) οι μαθητές στο τρίτο μέρος ενημερώθηκαν για τις ιδιότητες που έχουν τα αέρια Άζωτο και Ήλιον και για τη χρησιμότητά τους στη δημιουργία υπεραγωγών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι  ερωτήσεων, με στόχο την εμπέδωση όλων όσων είδαν και άκουσαν, μεταξύ των δύο ομάδων των μαθητών μας, των μπλε και των πορτοκαλί. Ο αγώνας διεξήχθη με μεγάλο πάθος και από τις δύο ομάδες και ήταν αμφίρροπος ως την τελευταία στιγμή. Νίκησαν οι πορτοκαλί με σκορ 6-5!

Πριν αποχωρήσουμε από τον χώρο, γνωρίσαμε το πρώτο ρομπότ που έφερε στην Ελλάδα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος το οποίο δούλευε ως ξεναγός σε μουσεία, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών μας στο χώρο της επιστήμης της ρομποτικής.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ερευνητών και συμμετείχαν ενεργά διατυπώνοντας πλήθος ερωτήσεων.Επίσης, όπως έδειξε και το παιχνίδι ερωτήσεων οι μαθητές εμπέδωσαν πολλές νέες γνώσεις. Έτσι, οι στόχοι που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό της επίσκεψης, δηλαδή να κατανοήσουν οι μαθητές “τις νέες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρήση των κυκλωμάτων αυτοματισμού σε αυτές», επιτεύχθηκαν πλήρως.