Την  Δευτέρα  11/12/23 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων του Τομέα Πληροφορικής Βπλ2, Γεφπλ και Γτεχηυδ  στο Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος με τίτλο «Εξερευνώντας την τεχνητή νοημοσύνη: ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες και προκλήσεις» και εισηγητή τον υποψήφιο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ κ. Ηρακλή Βογιατζή.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να εξηγήσει με απλά παραδείγματα τον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων μηχανικής μάθησης, τις επιδράσεις τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και  τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον μπορούν οι μαθητές να αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες κοινωνικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές λειτουργίας συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, η επιτελεστική τους ικανότητα αλλά και οι απλοί  τεχνικοί περιορισμοί από τους οποίους χαρακτηρίζονται.  Οι μαθητές ήρθαν  σε επαφή με βασικές έννοιες επίλυσης προβλημάτων από αλγορίθμους, βασικές αρχές λειτουργίας της μηχανικής μάθησης μέσα από παραδείγματα αλλά και περιπτώσεις ηθικών διλημμάτων στα οποία μπορεί να βρεθούν οι μηχανές, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των αυτοκινούμενων οχημάτων.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την εισήγηση και συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση, διατυπώνοντας και πλήθος ερωτημάτων. Έτσι, οι στόχοι που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό της επίσκεψης, δηλαδή:

  • να κατανοήσουν τα παιδιά πώς οι οι “έξυπνες” μηχανές, από το κινητό τηλέφωνο έως το ψυγείο του σπιτιού μας χρησιμοποιούν μαθηματικές μεθόδους και τεχνικές και
  • να αμφισβητήσουν  πιθανές τεχνοφοβικές τάσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης συνειδητοποιώντας ότι χρειάζονται όρια στην αξιοποίησή της,

θεωρούμε οτι επιτεύχθηκαν πλήρως.