Την  Παρασκευή  2/2/2024 τα τμήματα του Τομέα Πληροφορικής Βπλ2, Γεφπλ και Γτεχηυδ επισκέφθηκαν  το κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής «STEM EDUCATION» στην Αγία Παρασκευή. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μελέτη ηχορύπανσης και φωτορύπανσης με προγραμματισμό σε γλώσσα python».

Αφού τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, εξοικειώθηκαν με τον μικροϋπολογιστή microBit, εξερευνώντας τις βασικές λειτουργίες του. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι παρά τις πολύ μικρές του διαστάσεις εκτός από τις σημαντικές δυνατότητες επεξεργασίας, διαθέτει μια εντυπωσιακή σειρά ενσωματωμένων αισθητήρων που του επιτρέπουν να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, λαμβάνοντας ποικίλα ερεθίσματα και καταγράφοντας μετρήσεις. Για την εμφάνιση αποτελεσμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο ενσωματωμένος LED matrix. Το περιβάλλον προγραμματισμού που χρησιμοποίησαν υποστηρίζει γλώσσα python που διδάσκονται στο σχολείο, γεγονός που τους ενθάρρυνε όχι μόνο να δοκιμάζουν κώδικα αλλά και να τον επεκτείνουν υλοποιώντας τα δικά τους projects.

Τo στοιχείο που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ασύρματη επικοινωνία των microBits μέσω ραδιοκυμάτων. Σε αυτό το χαρακτηριστικό, μαζί με την αξιοποίηση αισθητήρων βασίστηκε η προσομοίωση συστήματος πυρανίχνευσης και μελέτης ηχορύπανσης και φωτορύπανσης σε δασικό περιβάλλον, που κατασκεύασαν οι ομάδες των μαθητών.

Η αρμονική συνεργασία των παιδιών στις ομάδες τους και η αλληλεπίδραση με τον εισηγητή που πρόθυμα τους καθοδηγούσε και έλυνε απορίες τους, τους οδήγησε στην επιτυχή λειτουργία της κατασκευής τους.

Έτσι, όχι μόνο γνώρισαν μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή του προγραμματισμού και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης.